Satajské krevety s arašídovou omáčkou
Suroviny
- 450 g Krevety tygří
 - 75 g Arašídová pomazánka
 - 250 ml Kokosové mléko
 - 1 kávová lžička Kari pasta
 - 1 ks Cibule
 - 4 ks Chilli paprička
 - 3 ks Limetka kafrová
 - 1 ks Citronová tráva
 - 1 ks Skořice celá
 - 4 ks Chilli paprička
 - 3 ks Cibulka jarní
 - 0.5 ks Citrony
 - 0.5 hrst Koriandr čerstvý
 - 1.5 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 1.5 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 1 polévková lžíce Česnek
 - 3 polévková lžíce Tamarindová pasta
 - 2 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 3 polévková lžíce Omáčka rybí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 541 kcal
 - Sacharidy 53 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 486 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 49 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 813.2 mg
 - Vláknina 15312.8 mg
 - Vitamín A 15312.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 46.1 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z krevet odstraníme hlavičky, krunýře oloupeme až k ocásku, ten ponecháme. Každou na hřbetě nařízneme a vytáhneme střívko. Očištěné propláchmeme studenou vodou a osušíme na papírové utěrce.
 - 
                                2
Připravíme arašídovou omáčku. Olej rozpálíme ve woku a na středním ohni cca 3-4 minuty osmahneme nadrobno nakrájený česnek a cibuli. Směs nám musí zesklovatět, ne však zhnědnout. Přidáme nadrobno nasekané chilli papričky bez semínek, natrhané listy limety, najemno pokrájenou lodyhu citronové trávy a kari pastu. Důkladně promícháme a povaříme cca 2-3 minuty. Poté přilijeme kokosové mléko, vmícháme skořici, arašídovou pomazánku, citronovou šťávu, tamarindovou pastu rozmíchanou v trošce horké vody, rybí omáčku a cukr. Za stálého míchání vaříme, dokud se všechny ingredience nepromísí. Potom na mírném ohni vaříme dalších 15-20 minut do zhoustnutí. Mezitím občas promícháme děrovanou naběračkou. Na závěr vyjmeme skořici.
 - 
                                3
Připravené krevety napíchneme na špízové jehly, potřeme trochou oleje a po každé straně cca 2 minuty opečeme na předehřátém grilu dorůžova. Hotové rozložíme na předehřátou servírovací mísu, dozdobíme nakrájenými stonky jarní cibulky, dle chuti tenkými plátky chilli papriček, případně i koriandrem a ihned podáváme s arašídovou omáčkou.