Dušený kanic s pikantní chilli omáčkou
Suroviny
- 800 g Kanic obecný
 - 1 ks Zázvor celý
 - 3 ks Chilli paprička
 - 10 ks Chilli paprička
 - 2 ks Cibulka jarní
 - 1 ks Limetka
 - 2 ks Citronová tráva
 - 1 ks Banánové listy
 - 2 stroužek Česnek
 - 4 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Víno rýžové čínské
 - 2 polévková lžíce Omáčka rybí
 - 4 polévková lžíce Omáčka rybí
 - 5 polévková lžíce Limetková šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 810 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 1508 mg
 - Bílkoviny 61 g
 - Uhlovodany 63 g
 - Cholesterol 139 mg
 - Draslík 2590 mg
 - Vláknina 8023 mg
 - Vitamín A 8023 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 62.1 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rybu očistíme, omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme na papírové utěrce. Kůži na obou bocích nařízneme.
 - 
                                2
V misce smícháme rýžové víno s tenkými plátky chilli papriček, nadrobno nasekaným česnekem, nastrouhaným zázvorem, nadrobno pokrájenou lodyhou citronové trávy, nasekanou jarní cibulkou, rybí omáčkou a šťávou vymačkanou z limety. Zpracujeme na středně hrubou pastu, rybu položíme na banánový list a rovnoměrně připravenou směsí potřeme.
 - 
                                3
Na dno woku vložíme napařovací mřížku a do 5 cm zalijeme vroucí vodou. Přemístíme na ni rybu i s banánovým listem, zakryjeme a v páře necháme dusit 10-15 minut.
 - 
                                4
Mezitím přiravíme omáčku. Do mixéru vložíme nadrobno nakrájené chilli papričky bez semínek, nasekaný česnek, přidáme rybí omáčku, cukr a limetkovou šťávu a rozmixujeme na hladkou pastu. Hotovou omáčku přemístíme do servírovací misky.
 - 
                                5
Rybu podáváme horkou na banánovém listu. Omáčku servírujeme zvlášť.