Pita s jehněčím z Kréty - Tourta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 812 kcal
 - Sacharidy 58 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 792 mg
 - Bílkoviny 51 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 211.2 mg
 - Draslík 595.2 mg
 - Vláknina 5394.5 mg
 - Vitamín A 5394.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.3 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jehněčí plec umyjeme, rozporcujeme na větší kusy a dáme vařit.
 - 
                                2
Přidáme pepř, 1 lžičku soli a vaříme asi 30 minut. Když je maso měkké, opatrně ho vyndáme z vývaru, zbavíme šlach, kostí a rozkrájíme na menší kusy.
 - 
                                3
Těsto na pitu: do mísy nasypeme mouku a přidáme 1 lžičku soli a rozpuštěné máslo. Vidličkou promícháváme a podle potřeby přidáváme jehněčí vývar. Vypracované těsto by mělo být tužší (mělo by mít konzistenci těsta na chléb).
 - 
                                4
Těsto rozdělíme na dvě části, ale jedna část bude větší. Na vále posypaném moukou rozválíme větší díl těsta vysoký 5 mm a položíme ho na celý vymaštěný plech. Na těsto poklademe kusy masa, mezi ně dáme rozdrobený balkánský sýr, vše posypeme nadrobno nakrájenou mátou a zalijeme zakysanou smetanou.
 - 
                                5
Druhý díl těsta rozválíme a opatrně přeneseme a položíme na náplň.
 - 
                                6
Okraje obou placek dobře spojíme, aby nám náplň nevytékala. Celou pitu potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky.
 - 
                                7
Dáme péci do vyhřáté trouby a pečeme při 175 °C asi 45 minut dozlatova.
 - 
                                8
Pitu z Kréty pokrájíme na kusy a servírujeme ji teplou.
 - 
                                9
 - 
                                10