Koláč s rynglemi
Suroviny
- 140 g Máslo čerstvé
 - 950 g Ryngle
 - 150 g Cukr moučkový
 - 285 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 - 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 778 kcal
 - Sacharidy 122 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 261 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 87 g
 - Cholesterol 29.9 mg
 - Draslík 114.2 mg
 - Vláknina 3335.5 mg
 - Vitamín A 3335.5 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.6 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 40 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Koláčovou formu vymažeme tukem.
 - 
                                2
Ovoce vypeckujeme (kromě rynglí můžeme použít blumy, mirabelky) a smícháme s kořením, se strouhanou citronovou kůrou, citronovou šťávou, moučkovým cukrem a škrobem.
 - 
                                3
V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté mouky, soli a změklého másla. Poté přidáváme jen tolik mléka, abychom těsto spojili. Utvoříme z něj jednu menší a jednu větší kouli a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.
 - 
                                4
Na pomoučněném vále vypracujeme těsto z větší koule dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala okraje. Na těsto klademe ovoce. Rozválíme i druhou kouli, vykrojíme čtyři ozdobné tvary (čtyřlístky, srdce apod.), odložíme je a vyválenou plackou přikryjeme ovoce tak, abychom mohli obě placky spojit. Vykrojené tvary položíme ozdobně na těsto, celý koláč pomažeme mlékem, vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme patnáct minut. Poté teplotu stáhneme na 180 °C a koláč pečeme dalších třicet až třicet pět minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečícím papírem. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.