Rybí filé na špenátu
Suroviny
- 800 g Filé rybí
 - 600 g Špenát listový mražený
 - 60 g Gouda
 - 1 kávová lžička Koriandr mletý
 - 1 kávová lžička Kmín římský
 - 2 ks Cibulka jarní
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový květ
 - 2 stroužek Česnek
 - 0.5 l Mléko plnotučné
 - 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 3 polévková lžíce Omáčka Tahini
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 604 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 66 mg
 - Bílkoviny 97 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 48.5 mg
 - Draslík 106.4 mg
 - Vláknina 3135.8 mg
 - Vitamín A 3135.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.2 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 810.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibulky očistíme, opláchneme, světlé části nasekáme najemno. Česnek rovněž nasekáme. Obojí společně orestujeme na 2 lžících přepuštěného másla. Přidáme špenát, zalijeme šálkem vody, přivedeme k varu. Ochutíme římským kmínem, koriandrem, muškátovým květem, solí a pepřem, zakryté cca 15 minut podusíme.
 - 
                                2
Filety omyjeme, osušíme na papírové utěrce, nakrájíme na cca 5 cm velké kousky. Pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme.
 - 
                                3
Na bešamel zahřejeme zbytek másla a necháme na něm zpěnit mouku. Přilijeme mléko, za stálého míchání na mírném ohni povaříme cca 5 minut. Vmícháme tahinu, nastrouhaný sýr a necháme ho rozpustit.
 - 
                                4
Troubu předehřejeme na 225 °C, pekáček vymastíme. Špenát necháme okapat na cedníku, polovinu množství ryby naskládáme do pekáčku, pokryjeme špenátem a na něj rozložíme zbytek rybích kousků. Přelijeme připraveným bešamelem a na střední liště trouby pečeme cca 20 minut.
 - 
                                5
Rozdělíme na talíře a ihned podáváme. Jako přílohu můžeme použít např. chlebové placky.