Nejlepší žemlovka
Suroviny
- 250 g Tvaroh jemný
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 5 ks Jablka
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 hrst Hrozinky
 - 20 plátek Veka tuková
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 662 kcal
 - Sacharidy 104 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 76 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 64 g
 - Cholesterol 206.6 mg
 - Draslík 401 mg
 - Vláknina 10765.7 mg
 - Vitamín A 10765.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.8 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plátky veky namočíme do mléka (mléko můžeme trochu osladit) a polovinu plátků urovnáme do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané strouhankou.
 - 
                                2
Tvaroh vyšleháme s vanilkovým cukrem a žloutky. Směs rozetřeme na veky v míse.
 - 
                                3
Na tvaroh rozprostřeme oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka. Posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a rozinkami. Přikryjeme zbylými plátky veky a zalijeme zbylým oslazeným mlékem.
 - 
                                4
Žemlovku pečeme ve středně vyhřáté troubě 25-30 minut. Potom na povrch naneseme pevný sníh ušlehaný z bílků a cukru. Krátce zapečeme do zezlátnutí sněhu.