Vánoční oříšky
Suroviny
- 100 g Čokoláda mléčno-oříšková
 - 210 g Máslo čerstvé
 - 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 150 g Ořechy vlašské
 - 50 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 150 g Cukr moučkový
 - 10 g Tuk ztužený
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 3 polévková lžíce Kakao - prášek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 507 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 5 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 31.6 mg
 - Draslík 139.7 mg
 - Vláknina 5889.1 mg
 - Vitamín A 5889.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si těsto – umeleme ořechy, smícháme je skořicí, vanilkovým cukrem, kakaem, cukrem moučkou, hladkou moukou a rozpuštěným máslem. Vytvoříme těsto, které vytvarujeme v kuličku a necháme do druhého dne v lednici.
 - 
                                2
Druhý den jím plníme vymazané formičky na ořechy a pečeme na 160 °C asi 8 minut. Poté vyklepeme z formiček a necháme zchládnout.
 - 
                                3
Připravíme si krém – salko vyšleháme s máslem.
 - 
                                4
Ořechy plníme krémem – vždy slepíme dvě poloviny ořechů k sobě. Necháme ztuhnout do druhého dne.
 - 
                                5
Smetanu rozpustíme s čokoládou a tukem na vodní lázni a ořechy do ní z jedné poloviny namáčíme.