Tažený závin s jablky
Suroviny
- 1000 g Jablka
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Strouhanka
 - 150 ml Voda pitná
 - 70 ml Olej rostlinný
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 hrst Hrozinky
 - 1 hrst Ořechy vlašské
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Rum
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 602 kcal
 - Sacharidy 88 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 283 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 52 g
 - Cholesterol 46.9 mg
 - Draslík 311.6 mg
 - Vláknina 12769.7 mg
 - Vitamín A 12769.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.4 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy prosijeme hladkou mouku, přilijeme vlažnou vodu, 50ml oleje a přidáme špetku soli. Vypracujeme spíše řidší těsto. Těsto přendáme do olejem vymazané mísy, pomažeme ještě trochou oleje a přikryjeme potravinářskou fólií. Necháme do druhého dne odpočinout.
 - 
                                2
Oloupaná jablka nakrájíme na kousky (nebo nahrubo nastrouháme) a smícháme s citronovou šťávou, cukrem, skořicí, nasucho orestovanou strouhankou, nasekanými ořechy a rozinkami namočenými v rumu.
 - 
                                3
Na pracovní plochu rozprostřeme větší čistou utěrku, posypeme ji trochou mouky a položíme na ni těsto. Těsto rozválíme a poté pomoučněnýma rukama opatrně vytahujeme dotenka.
 - 
                                4
Plát těsta zlehka pomažeme rozpuštěným máslem, rozložíme na něj připravenou jablečnou náplň a opatrně zavineme.
 - 
                                5
Závin pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20–25 minut.