Chlebíček s meruňkami
Suroviny
- 85 g Hrozinky
- 115 g Meruňky sušené
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 55 g Ořechy vlašské
- 140 g Cukr moučkový
- 85 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 1 ks Pomeranče
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Tuk rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 677 kcal
- Sacharidy 99 g
- Tuky 28 g
- Sodík 201 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 98.1 mg
- Draslík 587.6 mg
- Vláknina 11177.6 mg
- Vitamín A 11177.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si chlebíčkovou formu, vyložíme papírem, potřeme tukem. Troubu předehřejeme na 180 °C.
-
2
Sušené meruňky namočíme do vlažné vody. Pomeranč oloupeme, kůru nakrájíme na tenké proužky a vymačkáme šťávu, abychom získali 175 ml. Meruňky osušíme a hrubě nasekáme. Do zbylé vody namočíme kůru s hrozinkami. Vymačkanou šťávu nalijeme na nasekané meruňky, přidáme kůru a hrozinky. Poté vmícháme olej, cukr a rozšlehaná vejce. Prosátou mouku s práškem do pečiva a sodou nasypeme do mísy se solí. Do meruňkové směsi přisypeme suchou směs a nasekané ořechy.
-
3
Hmotu vlijeme do formy a pečeme asi šedesát minut (zkusíme těsto špejlí). Chlebíček necháme asi deset minut chladnout ve formě, poté vyklopíme na mřížku, aby úplně vychladl. Podáváme krájený na plátky.