Chobotnice na víně a koření
Suroviny
- 500 g Cibule
- 500 g Rajčata
- 65 ml Olej olivový
- 170 ml Víno červené
- 40 ml Ocet vinný
- 2 ks Bobkový list
- 1 hrst Mandle
- 1 hrst Oříšky piniové
- 4 stroužek Česnek
- 8 plátek Chléb toastový
- 2 l Voda pitná
- 1 kg Chobotnice
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Oregano sušené
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 828 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 31 g
- Sodík 1099 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 120 mg
- Draslík 1730.6 mg
- Vláknina 18339 mg
- Vitamín A 18339 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 43.2 mg
- Vitamín E 7.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Cibuli nakrájíme na kolečka, stroužky česneku prolisujeme, oregano a petrželku nasekáme. 
- 
                                2Chobotnici vložíme do vařící vody s 1/4 cibule a 2 bobkovými listy. Tak ji vaříme 1 hodinu. 
- 
                                3Mezitím spaříme rajčata na 30 sekund v horké vodě, ochladíme je, oloupeme a nasekáme. Chobotnici scedíme a nakrájíme na kousky, hlavu vyhodíme. 
- 
                                4Na pánvi na oleji smažíme chobotnici s česnekem asi 3 minuty. Pak přidáme rajčata, cukr, oregano, petrželku, víno, ocet a smažíme a mícháme asi 5 minut. 
- 
                                5Vše vrátíme do kastrolu a přikryté vaříme 1,5 hodiny do zhoustnutí. 
- 
                                6Pokrm servírujeme s petrželkou, mandlemi, oříšky a chlebem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        