Provensálská bujabéza
Suroviny
- 800 g Mořské plody mix
 - 125 g Majonéza
 - 250 ml Víno bílé
 - 1500 ml Vývar rybí
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Pórek
 - 4 ks Rajčata
 - 1 ks Pomerančová kůra
 - 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
 - 1 ks Bageta
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Šafrán
 - 3 stroužek Česnek
 - 4 stroužek Česnek
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Martell cognac
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 821 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 2046 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 61 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 882.9 mg
 - Vláknina 10274.2 mg
 - Vitamín A 10274.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 31.3 mg
 - Vitamín E 5.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Majonézu, nakrájenou chilli papričku, nasekaný česnek, lžíci protlaku a špetku soli rozšleháme na hladkou omáčku. V misce přikryté fólií vložíme do chladničky.
 - 
                                2
Oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli, pórek a česnek restujeme v hrnci na oleji doměkka, ne však do osmahnutí. Přidáme oloupaná, semínek zbavená rajčata nakrájená na kousky, rajčatový protlak a víno. Vše promícháme. Přilijeme vývar, přidáme šafrán, pomerančovou kůru, svazek bylinek, špetku soli a pepře. Pod pokličkou zvolna vaříme asi 30 minut za občasného promíchání.
 - 
                                3
Potom odstraníme pomerančovou kůru a bylinky. Do polévky přidáme očištěné ryby nebo mořské plody s pevným masem a vaříme 5 minut. Potom přidáme ryby nebo mořské plody s křehkým masem a vaříme ještě 3 minuty.
 - 
                                4
Nakonec polévku dochutíme koňakem, solí a pepřem.
 - 
                                5
Bagetu nakrájíme na plátky a nasucho opečeme. Topinky potřeme připravenou omáčkou a vždy po dvou vložíme do misek. Zalijeme polévkou a ihned podáváme.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                