Gulášová zvěřinová polévka
Suroviny
- 200 g Brambory
- 40 g Celer - nať
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 40 g Petržel - nať
- 30 g Zázvor celý
- 100 g Olivy černé
- 200 g Petržel kořen
- 600 g Jelení maso
- 500 g Kosti srnčí
- 300 g Srnčí maso pečené
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Paprika červená
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 ks Cibule
- 3 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 2 ks Jalovec
- 2 ks Hřebíček
- 0.5 l Víno červené
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 778 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 136 g
- Sodík 734 mg
- Bílkoviny 70 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 127.5 mg
- Draslík 1849.1 mg
- Vláknina 36172.8 mg
- Vitamín A 36172.8 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 105.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zvěřinové gulášové maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky.
-
2
Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Oloupaný česnek pokrájíme nadrobno.
-
3
V hrnci si na oleji zpěníme cibuli s česnekem téměř dozlatova, přidáme maso, červenou papriku, promícháme a dusíme asi 7-10 minut. Pak přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu a když přijde k varu, přidáme podle chuti sůl, kmín, majoránku a vaříme pomalu 45-60 minut. 20 minut před dokončením přidáme brambory a pokrájené černé olivy (nakládané).
-
4
Každou porci podáváme s 1 lžicí zakysané smetany.
-
5
Zvěřinový bujon [28678]:
-
6
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
-
7
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
-
8
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
-
9
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
-
10
Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.