Gulášová zvěřinová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Brambory
  • 40 g Celer - nať
  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 40 g Petržel - nať
  • 30 g Zázvor celý
  • 100 g Olivy černé
  • 200 g Petržel kořen
  • 600 g Jelení maso
  • 500 g Kosti srnčí
  • 300 g Srnčí maso pečené
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Paprika červená
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Česnek
  • 2 ks Jalovec
  • 2 ks Hřebíček
  • 0.5 l Víno červené
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 778 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 136 g
  • Sodík 734 mg
  • Bílkoviny 70 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 127.5 mg
  • Draslík 1849.1 mg
  • Vláknina 36172.8 mg
  • Vitamín A 36172.8 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 105.3 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zvěřinové gulášové maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky.

  • 2

    Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Oloupaný česnek pokrájíme nadrobno.

  • 3

    V hrnci si na oleji zpěníme cibuli s česnekem téměř dozlatova, přidáme maso, červenou papriku, promícháme a dusíme asi 7-10 minut. Pak přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu a když přijde k varu, přidáme podle chuti sůl, kmín, majoránku a vaříme pomalu 45-60 minut. 20 minut před dokončením přidáme brambory a pokrájené černé olivy (nakládané).

  • 4

    Každou porci podáváme s 1 lžicí zakysané smetany.

  • 5

    Zvěřinový bujon [28678]:

  • 6

    Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.

  • 7

    Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.

  • 8

    V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.

  • 9

    Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.

  • 10

    Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.

Komentáře k receptu