Gata, arménský závin
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 735 kcal
- Sacharidy 113 g
- Tuky 26 g
- Sodík 77 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 86 g
- Cholesterol 82 mg
- Draslík 160.3 mg
- Vláknina 8630 mg
- Vitamín A 8630 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Nejprve připravíme kvásek. Smícháme 350 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 200 ml vlažné vody, 100 ml teplého mléka a 50 g cukru a dáme na 20 minut kynout. 
- 
                                2Mezitím smícháme 450 g cukru, 400 ml mléka, 2 žloutky a půl lžičky soli, přidáme vykynutý kvásek a 1 kg polohrubé mouky, 10 minut zpracováváme těsto a poté ho přikryté na půl hodiny postavíme do tepla. 
- 
                                3Zatím připravíme náplň. Nastrouháme jádra vlašských ořechů. Potom hladkou mouku rozetřeme s 350 g změklého másla, přisypeme moučkový cukr a třeme tak dlouho, až vznikne hladký krém, do kterého nastrouhané ořechy vmícháme. 
- 
                                4Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, které rozválíme na tenké čtvercové placky 40x40 cm. Placky po jedné straně potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme je na sebe. Náplň uložíme podélně do středu, placky přeložíme, okraje stiskneme a založíme. 
- 
                                5Gatu pak přeneseme na plech s pečícím papírem, potřeme žloutkem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 30 minut, z toho 15 minut na mírném a 15 minut na velmi mírném ohni. 
- 
                                6Podáváme teplé i studené jako zákusek k čaji, kávě nebo dezertním vínům. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        