Zapékané ústřice
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 440 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 69 g
- Sodík 462 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 292.6 mg
- Draslík 988.1 mg
- Vláknina 4317.5 mg
- Vitamín A 4317.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Pod tekoucí vodou omyjeme ústřice, škrabkou z nich oškrábáme veškerý písek. Vhodným nožem je otevřeme, scedíme z nich tekutinu a odložíme stranou. Oloupeme šalotku a jemně nakrájíme. Opereme pažitku a pokrájíme ji. Oškrábeme mrkev, oloupeme celer, odřízneme z pórku kořínky a vrchní zelenou část. Takto připravenou zeleninu 
- 
                                2pokrájíme. Povaříme ji v páře, scedíme a dáme do mísy společně se 
- 
                                3špetkou soli. Všechno odožíme na později. 
- 
                                4Do pánve dáme pokrájenou šalotku, zalijeme ji bílým vínem, vodou scezenou z ústřic, kterou jsme si předtím odložili, a čtvrtinou 
- 
                                5tekutiny vyvaříme. Do jiné pánvičky rozklepneme vejce, přidáme žloutek a metličkou je rozšleháme. Přidáme zčásti vyvařenou a scezenou tekutinu, špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře. 
- 
                                6Pánvičku dáme do většího hrnce do vodní lázně a metličkou našleháme, dokud omáčka nenabude dvojnásobného objemu a nezhoustne. Do skořápek vkláme vždy po 1 ústřici a rozdělíme do nich pórek, mrkev a celer. Ústřice ve skořápkách zalijeme trochou připravené omáčky, dáme do pekáče a asi 5 minut do trouby předehřáté na 200 °C. 
- 
                                7Vytáhneme je z trouby a ihned podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        