Slaný koláč s Hermelínovým krémem
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
 - 200 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
 - 140 g Mouka pšeničná hladká
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Jablka
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2.4 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 1.5 polévková lžíce Estragon
 - 1 polévková lžíce Hrozinky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 855 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 82 g
 - Sodík 189 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 471 mg
 - Draslík 242.7 mg
 - Vláknina 4381 mg
 - Vitamín A 4381 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.5 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
 - 
                                2
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
 - 
                                3
Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
 - 
                                4
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy, koláč potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
 - 
                                5
Zralý sýr Hermelín nakrájíme na kousky. Estragon omyjeme a drobně pokrájíme. V míse sýr smícháme s vejcem, žloutky, přidáme 0,5 dl smetany a rozšleháme elektrickou metlou dohladka. Postupně přidáváme 1,8 dl smetany, estragon, bílý pepř, sůl a krém šleháme do zhoustnutí.
 - 
                                6
Sladkokyselá jablka omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme semínek a nakrájíme na silnější plátky. Lžíci hrozinek omyjeme a necháme okapat.
 - 
                                7
Na upečený korpus poklademe plátky jablek a posypeme je hrozinkami. Zakryjeme je sýrovým krémem a koláč dáme znovu do trouby. Pečeme 25-35 minut při 200°C. Sýrový krém by měl ztuhnout.
 - 
                                8
Koláč podáváme teplý i studený.