Květák s rýží a šunkou
Suroviny
- 100 g Rýže loupaná
 - 100 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 100 g Šunka dušená
 - 200 g Zakysaná smetana
 - 0.25 kávová lžička Nové koření celé
 - 1 kávová lžička Vegeta
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Květák
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Hřebíček
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 411 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 138 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 55.7 mg
 - Draslík 884.5 mg
 - Vláknina 12539.2 mg
 - Vitamín A 12539.2 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 124.9 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěný květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vyjmeme a necháme okapat. Vývar uchováme.
 - 
                                2
V kastrole na rozehřátém oleji zpěníme oloupanou, jemně nakrájenou cibulí. Vsypeme propláchnutou rýži, přidáme všechno koření a zalijeme vývarem z květáku. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou šunku a zvolna dusíme, dokud rýže nezměkne.
 - 
                                3
K měkké rýži přimícháme uvařený květák a pokrm upravíme na talíře. Posypeme nasekanou petrželkou, nastrouhaným sýrem a přelijeme rozmíchanou zakysanou smetanou.