Žemlový nákyp se slaninou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 806 kcal
 - Sacharidy 67 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 491 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 313.3 mg
 - Draslík 160.4 mg
 - Vláknina 103.5 mg
 - Vitamín A 103.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.9 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žemle nakrájíme na plátky nebo na kostky, polijeme je mlékem a promícháme.
 - 
                                2
Jemně nakrájenou slaninu sklovitě vyškvaříme a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Máslo utřeme se žloutky, přidáme navlhčené žemle, koření, sůl a slaninu. Vše dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků. Pečeme v zapékací nákypové míse.
 - 
                                4
Podáváme jako přílohu k pečením nebo k dušené zelenině.