Polévka z říčních ryb
Suroviny
- 60 g Cibule
 - 5 g Šafrán
 - 300 g Štika obecná
 - 300 g Úhoř říční
 - 300 g Okoun říční
 - 300 g Pstruh
 - 80 g Pórek
 - 30 g Petržel - nať
 - 10 g Rozmarýn čerstvý
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 5 g Sůl
 - 10 g Protlak rajčatový
 - 4 krajíc Chléb toastový
 - 100 ml Víno bílé
 - 40 ml Olej olivový
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 495 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 551 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 118.5 mg
 - Draslík 464.5 mg
 - Vláknina 3484.8 mg
 - Vitamín A 3484.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci uvedeme do varu 1 1 vody. Vykucháme ryby, promyjeme je a vykrájíme z nich plátky. Hlavy, kosti a odřezky masa uschováme. Oloupeme cibuli a česnek, omyjeme celer a petrželku.
 - 
                                2
Nasekáme jemně půlku cibule společně s jedním žebrem celeru, stroužkem česneku a polovinou petrželky. Vše smažíme několik minut v pánvi na 3 lžících oleje, přidáme rybí kosti s hlavami, zastříkneme je trochou vína, necháme ho vyvařit a přilijeme vařící vodu, ve které jsme rozmíchali rajčatový protlak. Vše osolíme, opepříme a vaříme pod pokličkou na mírném plameni 20 minut.
 - 
                                3
Nasekáme polovinu cibule, zbývající žebro celeru a bílou část pórku. Svážeme svazeček z rozmarýnu, bobkového listu a zbývající petrželky. Nalijeme do pánve zbývající olej, osmažíme na něm svazeček bylinek, plátky ryb a kusy úhoře, přilijeme zbývající víno, necháme ho na prudkém plameni vyvařit, osolíme, rybí plátky vyjmeme a dáme stranou. Obsah pánve přidáme do hrnce s vývarem.
 - 
                                4
Procedíme již hotový vývar do jiného hrnce, ochutnáme a je-li třeba, přidáme sůl a pepř, pak přidáme šafrán a vaříme kusy úhoře 15-20 minut a plátky ryb, které jste si dali stranou, 5 minut. Krajíce chleba pečeme 5 minut v troubě předehřáté na 200 °C, jednou je otočíme, rozdělíme je do talířů, přelijeme rybí polévkou a podáváme.