Sladový kachní bujon s masem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 150 g Játra kuřecí
 - 150 g Žaludky drůbeží
 - 150 g Kuřecí srdíčka
 - 250 g Kachní prsa
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Rajčata
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 špetka Kardamom
 - 0.5 l Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
 - 4 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 1 kg Kachna mražená
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Nové koření celé
 - 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 3 polévková lžíce Husí sádlo
 - 1 polévková lžíce Kerblík
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1499 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 286 g
 - Sodík 606 mg
 - Bílkoviny 68 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 243.5 mg
 - Draslík 1079.1 mg
 - Vláknina 13495.8 mg
 - Vitamín A 13495.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 70.7 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme bujón z kachny: očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme do většího hrnce.
 - 
                                2
Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
 - 
                                3
Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle (1.5 lžíce) všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme do vody k masu.
 - 
                                4
Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením přiložíme do polévky.
 - 
                                5
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
 - 
                                6
Kachní omytá prsa pokrájíme na hranolky a v pánvi na rozpuštěném husím sádle (1.5 lžíce) podusíme doměkka přibližně 10 minut. Pak je osolíme, opepříme, přilijeme ½ litru kachního bujonu a ½ litru sladového - černého piva. Přidáme špetku kardamomu a přivedeme k varu. Pomalu vaříme 5 minut a podáváme s omytými, otrhanými lístky kerblíku.