Rajčata s rýžovou nádivkou
Suroviny
- 125 g Rýže carnaroli
 - 120 g Sýr Parmezán
 - 400 g Špenát listový čerstvý
 - 30 g Oříšky piniové
 - 4 ks Rajčata
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 stroužek Česnek
 - 0.25 l Vývar z hovězích kostí
 - 0.09 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
 - 8 polévková lžíce Víno bílé
 - 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Mascarpone
 - 1 polévková lžíce Tuk
 - 0.18 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 471 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 854 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 47 mg
 - Draslík 1131.7 mg
 - Vláknina 7922.3 mg
 - Vitamín A 7922.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 41.3 mg
 - Vitamín E 3.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vršky omytých a osušených rajčat seřízneme a lžičkou vydlabeme dužninu. Nakrájíme dužninu na kostičky a odložíme stranou.
 - 
                                2
Oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme.
 - 
                                3
V hrnci na rozehřátém másle a sádle osmahneme cibuli a česnek, přidáme rýži a krátce ji opečeme. Postupně přiléváme víno a horký vývar a při mírné teplotě dusíme tak dlouho, dokud se do rýže nevsákne veškerá tekutina. Rýží občas zamícháme.
 - 
                                4
Do uvařené rýže vmícháme parmezán a sýr mascarpone. Připravenou směsí naplníme vydlabaná rajčata. Přiklopíme je odkrojeným vrškem a vložíme ve vymazané formě do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme asi 15 minut.
 - 
                                5
V hrnci zahřejeme olivový olej a osmahneme na něm česnek. Přidáme zbylou rýži, kterou krátce propečeme. Vložíme opáchnutý špenát, kostičky rajčat a přiklopené dusíme při střední teplotě asi 5 minut. Podle chuti osolíme a opepříme.
 - 
                                6
Na suché pánvi opražíme piniová semena.
 - 
                                7
Rajčata servírujeme se špenátem a posypaná piniovými semeny.