Cejnová papriková polévka
Suroviny
- 200 g Cejn velký
 - 150 g Celer bulvový
 - 150 g Mrkev kořen
 - 200 g Fenykl sladký - hlíza
 - 150 g Petržel kořen
 - 500 g Rybí hlavy
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 1 kávová lžička Limetková šťáva
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 1 ks Paprika zelená
 - 1 ks Paprika žlutá
 - 1 ks Paprika červená
 - 1 l Voda pitná
 - 0.5 dl Víno bílé
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Bazalka
 - 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 4 polévková lžíce Paprikový protlak
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 489 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 118 g
 - Sodík 1071 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 98.4 mg
 - Draslík 922 mg
 - Vláknina 13940.6 mg
 - Vitamín A 13940.6 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 128.2 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 38.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté a osušené filety z cejna pokrájíme na kostky velikosti sousta, dáme do mísy a pokapeme limetkovou šťávou.
 - 
                                2
3 papriky (žlutou, červenou, zelenou) omyjeme, zbavíme jadýrek a pokrájíme na tenké pásky. V druhé misce smícháme zakysanou smetanu s paprikovým protlakem.
 - 
                                3
V hrnci rozpustíme máslo a papriky na něm podusíme. Pak je zalijeme 1 litrem rybího bujonu, do kterého zamícháme smetanovo-paprikovou směs, přidáme filety z cejna, povaříme 6 minut a podáváme.
 - 
                                4
Polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme.
 - 
                                5
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
 - 
                                6
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
 - 
                                7
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
 - 
                                8
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
 - 
                                9
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.