Dezert s mascarpone a zahradními malinami
Suroviny
- 250 g Maliny
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 35 g Cukr moučkový
 - 230 g Mascarpone
 - 140 g Mouka pšeničná hladká
 - 120 g Čokoláda bílá
 - 1 kávová lžička Pomerančová šťáva
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1.4 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Meduňka
 - 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
 - 4 polévková lžíce Kokos strouhaný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 672 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 62 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 111.4 mg
 - Draslík 72 mg
 - Vláknina 12889.3 mg
 - Vitamín A 12889.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.8 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme krém. Sýr mascarpone v míse smícháme s cukrem a 120 g rozehřáté, vychladlé bílé čokolády. Elektrickým šlehačem krém vyšleháme dohladka. Postupně přidáváme smetanu a krém prošleháváme do zhoustnutí.
 - 
                                2
Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky. Přidáme špetku soli, 120 g másla nakrájeného na kousky. Těsto s máslem promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou pomerančové šťávy a s 2 lžícemi vody a pomalu, za stálého míchání, nalijeme žloutek do mouky. Přidáme lžíci nastrouhané pomerančové kůry a těsto vařečkou promícháme. Potom těsto důkladně prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do chladničky na 30 minut.
 - 
                                3
Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
 - 
                                4
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pomocí pečícího papíru těsto lehce přeneseme na koláčovou formu.
 - 
                                5
Okraje těsta přitiskneme o okraje pečící formy a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10-15 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
 - 
                                6
Omyjeme zahradní maliny, necháme je okapat a osušíme je. Mladé lístky meduňky omyjeme a osušíme.
 - 
                                7
Krém dáme na upečený korpus, uhladíme, posypeme nastrouhaným kokosem, ozdobíme malinami, lístky meduňky a servírujeme.