Celozrnný mandlový chléb z domácí pekárny
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 432 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 319 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 284.3 mg
 - Vláknina 6548.7 mg
 - Vitamín A 6548.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 6.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pro upečení tohoto chleba si nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.
 - 
                                2
Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů špaldové celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.
 - 
                                3
Mandle spaříme a oloupeme. Polovinu nasekáme najemno nebo je umeleme, druhou polovinu rozpůlíme.
 - 
                                4
Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1,2 decilitrem studené vody, přisypeme 250 gramů pšeničné hladké mouky, přidáme naekané i půlené mandle a kmín. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.
 - 
                                5
Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.
 - 
                                6
V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.
 - 
                                7
Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout.