Moldavská zapékaná rajčata
Suroviny
- 100 g Sýr smetanový tavený 45%
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 600 g Brambory vařené
 - 125 ml Mléko polotučné
 - 100 ml Vývar zeleninový
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Pažitka
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 8 ks Rajčata
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 623 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 878 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 181.1 mg
 - Draslík 924.8 mg
 - Vláknina 10618.2 mg
 - Vitamín A 10618.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 29.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve připravíme sýrovou omáčku. V kastrolku ve 125 ml horkého mléka rozpustíme tučný tavený sýr nakrájený na kostky. Pak připravíme ze 40 g másla a 3 lžic hladké mouky světlou jíšku. Zředíme ji vlažným zeleninovým vývarem nebo vodou, rozšleháme se šlehačkou, přilijeme rozpuštěný sýr, osolíme, okořeníme sladkou paprikou a krátce povaříme. Potom stáhneme z ohně a zjemníme žloutkem.
 - 
                                2
Větší rajčata omyjeme, rozpůlíme, na řezu osolíme a opepříme a naskládáme je řezem navrch do máslem vymazané zapékací misky. Vše zalijeme připravenou sýrovou omáčkou, pokapeme máslem a vložíme do horké trouby, kde rajčata 15-20 minut zapékáme.
 - 
                                3
Podáváme s vařenými bramborami a ozdobíme sekanou pažitkou.