Býčí žlázy na víně s čalamádou
Suroviny
- 100 g Brambory
 - 80 g Slanina vepřová
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Cibule
 - 3 ks Rajčata
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Paprika zelená
 - 1 ks Paprika červená
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.8 l Voda pitná
 - 2 dl Víno červené
 - 1 kg Hovězí žlázy - testes
 - 0.13 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.13 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 482 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 487 mg
 - Bílkoviny 48 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 14.4 mg
 - Draslík 515.1 mg
 - Vláknina 6136.3 mg
 - Vitamín A 6136.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 56.4 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme pikantní zeleninovou směs: Omyjeme červenou a zelenou papriku, větší chilli papričku, poté je rozřízneme a odstraníme semínka. Papriky pokrájíme na proužky, chilli papričku pokrájíme na nudličky. Omytá rajčata pokrájíme na osminky. Očištěnou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Slaninu pokrájíme na proužky. Omyjeme petrželovou nať - kudrnku. V pánvi si rozpálíme olej a plátky slaniny orestujeme dorůžova. Přidáme cibuli, promícháme a restujeme ještě 1 minutu. Přidáme ostatní pokrájenou zeleninu, rajský protlak, směs promícháme a zalijeme 2 dl červeného kvalitního vína. Pánev zakryjeme poklicí, snížíme teplotu a zeleninu dusíme asi 15 minut doměkka. Mezitím si omyjeme a oloupeme větší bramboru, kterou jemně nastrouháme. Když je zelenina měkká, přimícháme bramboru a krátce ještě podusíme (2-3 minuty). Vzniklou čalamádu dochutíme solí, pepřem a cukrem.
 - 
                                2
Dva stroužky česneku oloupeme a utřeme je. Omyté býčí žlázy nařízneme a vložíme do vroucí vody (1,8 litru). Jakmile je vnoříme, hned je vyjmeme a horké nakrájíme na plátky. Ochutíme je solí, pepřem a potřeme je česnekem.
 - 
                                3
V hlubší větší pánvi si rozpálíme olej s máslem a býčí žlázy zprudka orestujeme dozlatova z každé strany (restujeme 1-2 minuty). Poté žlázy dáme na talíře, pokryjeme je čalamádou, polijeme výpekem, ozdobíme petrželovou natí a servírujeme.