Masový špíz s dýňovým čatní
Suroviny
- 60 g Cibulka jarní
 - 60 g Petržel - nať
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 15 g Tymián čerstvý
 - 30 g Cukr třtinový
 - 15 g Koriandr čerstvý
 - 40 g Hrozinky
 - 500 g Dýně
 - 15 g Hořčice
 - 750 g Vepřové maso pečené
 - 20 g Protlak rajčatový
 - 120 ml Olej stolní
 - 100 ml Ocet vinný
 - 4 ks Cibule
 - 1 ks Lilek
 - 1 ks Chilli paprička
 - 4 ks Hřebíček
 - 6 plátek Chléb toastový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1661 kcal
 - Sacharidy 79 g
 - Tuky 132 g
 - Sodík 873 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 75 g
 - Cholesterol 223.1 mg
 - Draslík 1169.4 mg
 - Vláknina 19787 mg
 - Vitamín A 19787 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 62 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřové pečené maso nakrájíme na kousky velikosti sousta. Toasty rozčtvrtíme. Očištěnou a omytou lahůdkovou cibulku nakrájíme na delší kousky. Petrželku opláchneme, vodu setřepeme a najemno nasekáme.
 - 
                                2
Rozmícháme olej, sůl, pepř, hořčici a tymián. Promícháme s masem, toasty, cibulí a petrželkou. Přikryjeme a marinujeme 1 hodinu.
 - 
                                3
Přísady střídavě napichujeme na špíz a grilujeme asi 10 minut po všech stranách.
 - 
                                4
Na čatní nahrubo nakrájíme dýňovou dužninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Lilek omyjeme a nakrájíme na kousky. Chilli papričku rozpůlíme, odstraníme semena, omyjeme a najemno nasekáme.
 - 
                                5
Vše opečeme na oleji. Osolíme, opepříme, přidáme koření, ocet a rajčatový protlak. Přilijeme trochu vody a zvolna vaříme asi 1 a 1/2 hodiny.
 - 
                                6
Čatní znovu podle potřeby ochutíme, přimícháme hrozinky a necháme táhnout asi 30 minut.