Cuketová polévka s marinovanou hlívou ústřičnou
Suroviny
- 350 g Cuketa
 - 160 g Hlíva ústřičná
 - 250 ml Voda pitná
 - 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
 - 1 kávová lžička Sirup javorový
 - 1 ks Cibule lahůdková
 - 2 špetka Pepř cayenský
 - 2 špetka Kmín drcený
 - 1 špetka Chilli koření mleté
 - 2 špetka Sůl mořská
 - 1 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 4 polévková lžíce Pórek
 - 2 polévková lžíce Pórek
 - 1 polévková lžíce Sójová pasta Miso
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Olej sezamový
 - 2 polévková lžíce Olej sezamový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 202 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 637 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 586.2 mg
 - Vláknina 6474.9 mg
 - Vitamín A 6474.9 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 39.3 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou a omytou hlívu ústřičnou pokrájíme na tenké nudličky. Připravíme si marinádu na hlívu: do mísy dáme sójovou omáčku, sezamový olej, špetku chilli, 2 špetky drceného kmínu, vše promícháme, vložíme do ní pokrájenou hlívu, promícháme ji s marinádou tak, aby houby byly celé obalené marinádou. Necháme je marinovat 30 minut.
 - 
                                2
Mezitím si omytou cuketu pokrájíme na kostičky. Lahůdkovou cibuli a mladý pórek pokrájíme nadrobno, z pórku si odložíme 2 lžíce na ozdobu. Do mixéru dáme cuketu, cibuli, pórek, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžičku javorového sirupu, sůl, pepř, lžíci miso a vodu. Vše rozmixujeme na polohusté pyré. Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme a pokrájíme nadrobno.
 - 
                                3
Polévku nalijeme do misek, ozdobíme petrželovou natí, marinovanou hlívou a servírujeme.