Kuřecí roláda s bylinkami a chřestem
Suroviny
- 500 g Chřest bílý
 - 40 ml Citronová šťáva
 - 50 ml Voda pitná
 - 40 ml Olej stolní
 - 100 ml Víno bílé
 - 100 ml Bujón hovězí
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Petržel - nať
 - 1 ks Rozmarýn sušený
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 4 plátek Šalvěj sušená
 - 1 kg Kuře
 - 1 polévková lžíce Mouka bramborová
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 935 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 67 g
 - Sodík 6244 mg
 - Bílkoviny 56 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 249.1 mg
 - Draslík 1001.6 mg
 - Vláknina 7092.8 mg
 - Vitamín A 7092.8 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěný chřest uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou a cukrem. Necháme ho odkapat a potom oddělíme hlavičky asi s 10 cm stonku, zbytky nakrájíme po 3 cm. Petržel, rozmarýn a 4 lístky šalvěje nasekáme na kousky. Kuře vykostíme, oddělíme krk a křídla, položíme na desku kůží dolů, osolíme, okořeníme bylinkami, pepřem a pokryjeme hlavičkami chřestu. Maso zabalíme do rolády a převážeme pevnou nití. Roládu pokapanou olejem pečeme v pekáči v předehřáté troubě na 220°C. Předtím ji ještě podlijeme 1/2 vína, okolo naskládáme kolečka cibule a zbytek chřestu. Vlijeme zbytek vína a pečeme asi 1 hodinu na 180°C.
 - 
                                2
Roládu poté necháme pod alobalem 10 minut ležet. Výpek s bujónem, smetanou, solí a pepřem povaříme, přidáme moučku v 50 ml vody a pokračujeme ve vaření. Roládu nakrájíme na plátky a podáváme ji s omáčkou a bylinkami.