Mornay z tresky
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 45 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 60 g Sýr Parmezán
 - 60 g Strouhanka
 - 250 g Špenát listový čerstvý
 - 500 g Treska aljašská
 - 115 g Sýr Čedar
 - 300 ml Mléko polotučné
 - 150 ml Vývar rybí
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 509 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 973 mg
 - Bílkoviny 42 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 109.1 mg
 - Draslík 959.3 mg
 - Vláknina 4417.7 mg
 - Vitamín A 4417.7 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.9 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté filety z tresky vložíme do hlubší pánve a zalijeme je vývarem (nebo vodou) a mlékem. Pod pokličkou zvolna pošírujeme 6-8 minut. Potom filety vyjmeme na talíř a necháme na teplém místě. Vývar nevyléváme.
 - 
                                2
V kastrolu zpěníme máslo, zaprášíme hladkou moukou a připravíme světlou jíšku. Postupně přiléváme vývar z ryby, směs mícháme do zhoustnutí na hladkou omáčku. Přidáme nastrouhaný čedar a mícháme, až se rozpustí. Podle chuti osolíme, opepříme a odstavíme z plotny.
 - 
                                3
Omytý špenát vložíme do kastrolu, přiklopíme pokličkou a podusíme asi 1 minutu. Okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem.
 - 
                                4
Podušený špenát vyklopíme do máslem vymazané zapékací mísy. Na špenát položíme tresku a zalijeme ji sýrovou omáčkou.
 - 
                                5
Strouhanku smícháme s nasekanou petrželkou a nastrouhaným parmezánem. Směsí posypeme omáčku, mísu vložíme do středně vyhřáté trouby a pokrm pečeme do zezlátnutí krusty.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                