Hukvaldská roláda
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 120 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
 - 350 g Rýže dušená
 - 400 g Vepřová kýta
 - 200 g Houby nakládané
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 2 dl Voda pitná
 - 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.5 polévková lžíce Pepř bílý
 - 0.5 polévková lžíce Hořčice plnotučná
 - 1 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 665 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 48 g
 - Sodík 929 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 338.3 mg
 - Draslík 571.4 mg
 - Vláknina 6425 mg
 - Vitamín A 6425 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.5 mg
 - Vitamín E 3.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a rozkrájíme ji tak, aby vznikl velký plát. Naklepeme jej, osolíme, opepříme, potřeme zlehka plnotučnou hořčicí. Po celé ploše masa rozložíme plátky anglické slaniny.
 - 
                                2
V pánvičce na másle usmažíme polotuhou vaječnou smaženici, ochucenou solí (0.5 lžičky), bílým pepřem a odstavíme ji z plotny. Scedíme konzervovaný zelený hrášek, zamícháme do vajíček a směs dáme na připravený plát. Maso zabalíme do rolády a pevně stáhneme nití, aby se roláda neotevřela.
 - 
                                3
Do zapékací mísy dáme 4 lžíce oleje, 1 lžíci sádla, položíme na něj roládu a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220°C přibližně 15-20 minut, maso polijeme výpekem a podlijeme 1.5-2 dl vody. Mísu zakryjeme a pečeme přibližně ještě 40-45 minut. Během doby maso poléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou.
 - 
                                4
Upečenou roládu vyjmeme a opatrně z ní odstraníme nitě. Výpek poprášíme moukou, promícháme a krátce povaříme.
 - 
                                5
Roládu nakrájíme na porce a upravíme na talíře. Jako přílohu podáváme dušenou rýži, kterou polijeme výpekem. Přiložíme nakládané sladkokyselé houby a podáváme.