Daňčí řízky na šípkách
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 100 g Mrkev kořen
 - 60 g Šípky sušené
 - 100 g Petržel kořen
 - 150 ml Víno červené
 - 600 ml Hovězí vývar základní
 - 80 ml Olej rostlinný
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 4 ks Pepř černý celý
 - 1.2 kg Dančí maso
 - 1 polévková lžíce Džem meruňkový
 - 0.7 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 646 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 639 mg
 - Bílkoviny 63 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 207.4 mg
 - Draslík 1555.2 mg
 - Vláknina 27390.5 mg
 - Vitamín A 27390.5 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 88.6 mg
 - Vitamín E 3.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme na plátky, maso očistíme, šípky opláchneme.
 - 
                                2
V pekáči na rozpáleném oleji zpěníme cibuli se zeleninou, vložíme maso, koření a maso opečeme. Poté podlijeme vývarem, osolíme, přimícháme rajčatový protlak, šípky a pečeme v předehřáté troubě, až je maso měkké. Během pečení maso poléváme výpekem.
 - 
                                3
Měkké maso vyjmeme a držíme na teple.
 - 
                                4
Do šťávy zašleháme jíšku, džem, víno a alespoň čtvrt hodiny povaříme. Poté omáčku rozmixujeme a propasírujeme přes síto.
 - 
                                5
Maso naporcujeme a servírujeme přelité omáčkou.