Kávový dort s griliášem a višněmi
Suroviny
- 150 g Kompot višňový
 - 250 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 0.8 g Máslo čerstvé
 - 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 120 g Mouka pšeničná hrubá
 - 80 g Ořechy vlašské
 - 300 g Cukr moučkový
 - 170 g Cukr moučkový
 - 60 g Griliáš
 - 1 kávová lžička Rum
 - 7 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 0.125 l Mléko plnotučné
 - 3 polévková lžíce Káva Espresso
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 519 kcal
 - Sacharidy 54 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 50 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 277.9 mg
 - Draslík 103.8 mg
 - Vláknina 1783.3 mg
 - Vitamín A 1783.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.3 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 93.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žloutky s cukrem mícháme do zhoustnutí, přidáme rum, vanilku, tuhý sníh ušlehaný z bílků, strouhané ořechy, část tlučeného griliáše, rozpuštěné máslo, mouku a zlehka promísíme.
 - 
                                2
Těsto vlijeme do pečlivě vymazané, moukou vysypané formy, pečeme cca 45 - 60 minut. Dort necháme vychladnout, vyjmeme z formy, druhý den nadvakrát rozkrojíme, naplníme krémem, potřeme krémem rovněž strany a povrch. Zbytek krému dáme do kornoutu s trubičkou a dort dozdobíme. Posypeme zbylým tlučeným griliášem a poklademe zavařenými višněmi.
 - 
                                3
Na krém v kastrůlku umícháme mléko se žloutky, moukou a 50g cukru. Vložíme do horké vodní lázně, mícháme do zhoustnutí, poté necháme vychladnout. Mezitím v míse smícháme máslo se zbytkem cukru a studenou černou kávou, přimícháme vařený krém a prosátou vanilku.