Brambory zapečené se smetanou a parmezánem
Suroviny
- 600 g Brambory sladké (Batáty)
- 500 ml Smetana na vaření
- 125 ml Vývar drůbeží
- 2 kávová lžička Koření na pizzu
- 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
- 2 ks Pórek
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 kg Brambory
- 2.5 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 313 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 9 g
- Sodík 160 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 8.6 mg
- Draslík 876 mg
- Vláknina 11694.9 mg
- Vitamín A 11694.9 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.2 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z pórku odstraníme tmavé vnější listy, opláchneme ho studenou vodou. Rozpůlené, nadrobno nakrájené kousky 3-4 minuty restujeme na rozpuštěném másle.
-
2
Máslem nebo olejem vymažeme větší zapékací misku a začneme do ní vrstvit suroviny. Na dno dáme vrstvu z poloviny sladkých a konzumních brambor nakrájených na tenké plátky, vrstvu orestovaného pórku a zbylou půlku sladkých a konzumních brambor.
-
3
Takto připravené brambory zalijeme směsí, připravenou ze smetany, koření na pizzu a drůbežího vývaru, zasypeme nastrouhaným parmazánem a muškátovým oříškem, opepříme. Pečeme 60-90 minut v troubě na 200°C. Pokud brambory rychle na povrchu hnědnou, přikryjeme je alobalem, aby se nespálily.