Brambory zapečené se smetanou a parmezánem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 600 g Brambory sladké (Batáty)
  • 500 ml Smetana na vaření
  • 125 ml Vývar drůbeží
  • 2 kávová lžička Koření na pizzu
  • 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 2 ks Pórek
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 kg Brambory
  • 2.5 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 313 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 160 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 8.6 mg
  • Draslík 876 mg
  • Vláknina 11694.9 mg
  • Vitamín A 11694.9 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.2 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z pórku odstraníme tmavé vnější listy, opláchneme ho studenou vodou. Rozpůlené, nadrobno nakrájené kousky 3-4 minuty restujeme na rozpuštěném másle.

  • 2

    Máslem nebo olejem vymažeme větší zapékací misku a začneme do ní vrstvit suroviny. Na dno dáme vrstvu z poloviny sladkých a konzumních brambor nakrájených na tenké plátky, vrstvu orestovaného pórku a zbylou půlku sladkých a konzumních brambor.

  • 3

    Takto připravené brambory zalijeme směsí, připravenou ze smetany, koření na pizzu a drůbežího vývaru, zasypeme nastrouhaným parmazánem a muškátovým oříškem, opepříme. Pečeme 60-90 minut v troubě na 200°C. Pokud brambory rychle na povrchu hnědnou, přikryjeme je alobalem, aby se nespálily.

Komentáře k receptu