Hovězí s pórkem a cuketou
Suroviny
- 400 g Cuketa
- 150 g Pastinák
- 170 g Mrkev kořen
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Pomeranče
- 1 ks Pórek
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Bobkový list
- 2 stroužek Česnek
- 4 dl Hovězí vývar základní
- 2 dl Víno červené
- 1 kg Hovězí maso zadní
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 6 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 586 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 99 g
- Sodík 542 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 120.8 mg
- Draslík 863.2 mg
- Vláknina 11396.6 mg
- Vitamín A 11396.6 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.7 mg
- Vitamín E 4.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zadní hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Malé mladé cukety omyjeme, rozkrájíme na kolečka silná přibližně 5 mm. Pastinák s mrkví oloupeme, krájíme na tenké plátky. Pomeranč (nejlépe chemicky neošetřený) omyjeme, osušíme a z poloviny pokrájíme kůru na tenké proužky (bez pulpy). Očistíme a omyjeme pórek, šalotku, česnek, vše nakrájíme na tenká kolečka. Petrželku kudrnku omyjeme a otrhané malé lístky odložíme na ozdobu.
-
2
Maso obalíme v hladké mouce, zprudka ho orestujeme v hluboké pánvi na rozpáleném oleji (4 lžíce). Restujeme přibližně 3 minuty, pak ho vyjmeme, vložíme do zapékací mísy.
-
3
Ke zbylému oleji přidáme lžíci másla a 2 lžíce oleje. Zpěníme na něm cibuli s česnekem, přidáme pórek a za stálého míchání zeleninu osmažíme do růžova. Pak ji vyjmeme a dáme k masu. To ochutíme solí, pepřem, přidáme bobkový list. Přilijeme hovězí vývar, červené víno, promícháme, zakryjeme poklicí a dáme do trouby, předehřáté na 250°C. Pečeme přibližně 15 minut, potom teplotu stáhneme na 200-210°C a dopékáme ještě hodinu.
-
4
Pokrájenou kořenovou zeleninu s cuketou a pomerančovou kůrou přidáme po hodině pečení, společně pečeme minimálně dalších 30 minut, až do doby, až bude maso měkké. Občas směs zlehka promícháme.
-
5
Hotový pokrm dochutíme solí, na talířích ho ozdobíme petrželkou a servírujeme.