Hovězí s pórkem a cuketou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 400 g Cuketa
  • 150 g Pastinák
  • 170 g Mrkev kořen
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Pomeranče
  • 1 ks Pórek
  • 3 ks Šalotka
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 dl Hovězí vývar základní
  • 2 dl Víno červené
  • 1 kg Hovězí maso zadní
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 6 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 586 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 99 g
  • Sodík 542 mg
  • Bílkoviny 51 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 120.8 mg
  • Draslík 863.2 mg
  • Vláknina 11396.6 mg
  • Vitamín A 11396.6 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 53.7 mg
  • Vitamín E 4.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zadní hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Malé mladé cukety omyjeme, rozkrájíme na kolečka silná přibližně 5 mm. Pastinák s mrkví oloupeme, krájíme na tenké plátky. Pomeranč (nejlépe chemicky neošetřený) omyjeme, osušíme a z poloviny pokrájíme kůru na tenké proužky (bez pulpy). Očistíme a omyjeme pórek, šalotku, česnek, vše nakrájíme na tenká kolečka. Petrželku kudrnku omyjeme a otrhané malé lístky odložíme na ozdobu.

  • 2

    Maso obalíme v hladké mouce, zprudka ho orestujeme v hluboké pánvi na rozpáleném oleji (4 lžíce). Restujeme přibližně 3 minuty, pak ho vyjmeme, vložíme do zapékací mísy.

  • 3

    Ke zbylému oleji přidáme lžíci másla a 2 lžíce oleje. Zpěníme na něm cibuli s česnekem, přidáme pórek a za stálého míchání zeleninu osmažíme do růžova. Pak ji vyjmeme a dáme k masu. To ochutíme solí, pepřem, přidáme bobkový list. Přilijeme hovězí vývar, červené víno, promícháme, zakryjeme poklicí a dáme do trouby, předehřáté na 250°C. Pečeme přibližně 15 minut, potom teplotu stáhneme na 200-210°C a dopékáme ještě hodinu.

  • 4

    Pokrájenou kořenovou zeleninu s cuketou a pomerančovou kůrou přidáme po hodině pečení, společně pečeme minimálně dalších 30 minut, až do doby, až bude maso měkké. Občas směs zlehka promícháme.

  • 5

    Hotový pokrm dochutíme solí, na talířích ho ozdobíme petrželkou a servírujeme.

Komentáře k receptu