Zelenina zapékaná v zakysané smetaně
Suroviny
- 250 g Cuketa
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 250 g Mrkev kořen
 - 100 g Sýr Parmezán
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 500 g Špenát listový čerstvý
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 200 ml Zakysaná smetana
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 350 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 166 g
 - Sodík 700 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 55.3 mg
 - Draslík 1160.3 mg
 - Vláknina 11979 mg
 - Vitamín A 11979 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 48.5 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme žampiony. Odřízneme okraje cuket, oškrábeme mrkve a přebereme listy špenátu. Mrkve, žampiony a cukety omyjeme a pokrájíme na plátky. Špenátové listy omyjeme.
 - 
                                2
Do hrnce vlijeme vodu a osolíme ji. Předvaříme v ní zeleninu. Mrkev vaříme 5 minut. Cukety i žampiony vaříme po 2 minutách a špenát 1 minutu. Dáme zeleninu okapat na síto.
 - 
                                3
Předehřejeme si troubu na 220°C. Velkou zapékací misku si vytřeme rozpůleným česnekem a vymažeme máslem. Plníme nádobu žampiony, špenátem, mrkví a cuketami.
 - 
                                4
V misce si rozmícháme zakysanou smetanu s mlékem a sýrem. Zeleninu touto směsí zalijeme. Posypeme strouhankou. Zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby a zapékáme ještě 20 minut.