Obrácený koláč s hruškami a brusinkami
Suroviny
- 160 g Brusinky
 - 150 g Cukr krupice
 - 140 g Máslo čerstvé
 - 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1.5 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 3 ks Hrušky
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
 - 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 446 kcal
 - Sacharidy 58 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 67 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 110 mg
 - Draslík 181.6 mg
 - Vláknina 9298.7 mg
 - Vitamín A 9298.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.9 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 40 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dortovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
 - 
                                2
Hrušky rozpůlíme, zbavíme jádřinců a oloupeme. Brusinky opláchneme a necháme okapat.
 - 
                                3
V silnostěnné pánvi na mírném plameni 50 g cukru s citronovou šťávou necháme zkaramelizovat do světlehněda. Karamel rozlijeme po dně formy.
 - 
                                4
Řeznou stranou dolů na karamel rozložíme hrušky a rovnoměrně posypeme brusinkami.
 - 
                                5
V míse utřeme zbylé změklé máslo se zbylým cukrem, přidáme ustrouhanou pomerančovou kůru, sůl a utřeme dohladka. Poté přimícháme mouku s kypřicím práškem a mlékem a vymícháme dohladka.
 - 
                                6
Těsto nalijeme na hrušky a pečeme v předehřáté troubě zhruba hodinu. Pokud by těsto začalo tmavnout, přikryjeme je pečicím papírem.
 - 
                                7
Upečený koláč necháme zchladnout, poté ho vyklopíme na mísu a podáváme ještě horký.