Musaka z květáku
Suroviny
- 250 g Vepřové maso mleté
 - 250 g Hovězí maso mleté
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 4 ks Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 2 dl Mléko polotučné
 - 4 dl Zakysaná smetana
 - 1.5 dl Olej rostlinný
 - 1 kg Květák
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 752 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 64 g
 - Sodík 638 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 259.8 mg
 - Draslík 1095.8 mg
 - Vláknina 8332.8 mg
 - Vitamín A 8332.8 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 99.5 mg
 - Vitamín E 3.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytý květák uvaříme ve slané vodě s přidáním 1.5 dl mléka do poloměkka. Květák vyjmeme z vody a rozdělíme na větší růžičky.
 - 
                                2
V pánvi na rozpáleném oleji krátce osmahneme pokrájený česnek
 - 
                                3
(dáme pozor, aby nezhnědnul), ihned na česnek přidáme mleté hovězí a vepřové maso, rajčatový protlak, sůl, pepř - promícháme
 - 
                                4
a krátce orestujeme. Odstavíme z plotny a k masu přimícháme drobně pokrájenou petrželovou nať. Vymastíme si olejem pekáč, na dno položíme polovinu květáku, na květák rozložíme masovou směs a rozetřeme druhou polovinu květáku. Vše zalijeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce s moukou a s 2 lžícemi mléka.
 - 
                                5
Květákovou musaku zakryjeme a pečeme v dobře vyhřáté troubě při 220°C přibližně 1 hodinu.
 - 
                                6
Upečená musaka má zlatohnědou barvu.