Polévka s pohankou lámankou
Suroviny
- 250 g Brambory
 - 100 g Celer bulvový
 - 100 g Mrkev kořen
 - 80 g Houby sušené
 - 100 g Petržel kořen
 - 150 g Pohanka
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1.5 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 385 kcal
 - Sacharidy 50 g
 - Tuky 72 g
 - Sodík 358 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 12 mg
 - Draslík 1142.2 mg
 - Vláknina 11837.2 mg
 - Vitamín A 11837.2 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 44.1 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sušené houby v sítu promyjeme pod tekoucí vodou, namočíme je na hodinu do litru studené vody. Pak houby scedíme a pokrájíme na menší kousky.
 - 
                                2
Pohanku lámanku promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, necháme ji odkapat. Brambory, celer, petržel a mrkev očistíme, omyjeme, pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli drobně nakrájíme. Oloupaný česnek prolisujeme a odložíme do misky.
 - 
                                3
V hrnci rozpálíme olej s máslem, přidáme pokrájenou cibuli s ostatní zeleninou (kromě brambor), pohanku, vše promícháme a krátce orestujeme. Přidáme ještě houby, kmín, znovu promícháme a zalijeme litrem vody. Přivedeme k varu, ochutíme solí, pepřem, majoránkou a pomalu vaříme asi 20-25 minut, nakonec dochutíme česnekem a podáváme.