Rýže s husími drůbky
Suroviny
- 80 g Hrášek
 - 300 g Játra husí
 - 80 g Husí sádlo
 - 500 g Husí drůbky
 - 220 g Rýže dlouhozrnná
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 0.25 ks Celer bulvový
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 4 ks Nové koření celé
 - 8 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Petržel kořen
 - 3 špetka Sůl mořská
 - 1.7 dl Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 911 kcal
 - Sacharidy 114 g
 - Tuky 113 g
 - Sodík 605 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 67 g
 - Cholesterol 406.3 mg
 - Draslík 1574.9 mg
 - Vláknina 51759.6 mg
 - Vitamín A 51759.6 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 82.6 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 49.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme a omyjeme zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli.
 - 
                                2
Omyté husí drůbky (žaludek, krk, křídla, srdce..) dáme do hrnce s 1 litrem vody, přidáme zeleninu, celý pepř, nové koření a sůl (0.5 lžíce). Vaříme pomalu pod pokličkou, jen aby voda mírně probublávala, přibližně 90 minut. Uvařené drůbky scedíme, vývar zachytíme. Krk a křídla vykostíme a spolu s ostatními drůbky pokrájíme nadrobno.
 - 
                                3
Očistíme ještě jednu cibuli a drobně ji pokrájíme. Husí játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky.
 - 
                                4
Husí syrové sádlo pokrájíme na drobné kousky a v pánvi vysmažíme na zlaté škvarky. Škvarky vyjmeme z omastku a odložíme do misky. Z vyškvařeného sádla odebereme 1 lžíci, kterou dáme do druhého hrnce (budeme v něm vařit rýži). Na zbylém rozpáleném sádle zprudka restujeme husí játra z každé strany dozlatova (1-2 minuty). Osolíme je 2-3 špetkami mořské soli, opepříme bílým pepřem, odložíme do misky a uchováme v teple.
 - 
                                5
Na ten samý omastek dáme zpěnit cibuli, přimícháme pokrájené drůbky a krátce osmažíme a dochutíme solí. Čerstvý zelený (nebo mražený hrášek povaříme 1 minutu v 0.5 litru vody. Pak ho scedíme a necháme odkapat.
 - 
                                6
Dobře promytou a odkapanou rýži zlehka osmažíme v hrnci na husím sádle, které jsme odložili. Pak rýži zalijeme 5 dl vývaru z drůbků a pod pokličkou rýži vaříme 13 minut.
 - 
                                7
Do uvařené rýže přimícháme připravené drůbky s cibulí, zelený hrášek a rozdělíme porce. Na každou porci dáme lžičku škvarků, plátek restovaných husích jater a podáváme.