Vepřové plecko s jablkovou omáčkou
Suroviny
- 500 g Vepřová plec
 - 180 g Cibule
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 3 ks Jablka
 - 5 ks Rajčata
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 2 špetka Sůl
 - 7 dl Hovězí vývar základní
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.5 polévková lžíce Libeček
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 602 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 769 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 106.8 mg
 - Draslík 961 mg
 - Vláknina 18242.7 mg
 - Vitamín A 18242.7 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.1 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Libové vepřové plecko omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Omyjeme 5 sladkokyselých jablek, rozkrájíme je na čtvrtky, zbavíme jadřinců a oloupeme. Očištěné 2 cibule drobně pokrájíme a v hrnci na oleji s máslem zpěníme. Přidáme maso a restujeme s cibulí asi 4-5 minut. Pak přidáme 3 pokrájená jablka, čerstvě pomletý pepř, mletý zázvor a sušený libeček. Přilijeme asi 6-7 dl vývaru a pod pokličkou při mírné teplotě maso dusíme přibližně asi 1 hodinu.
 - 
                                2
Mezitím omyjeme a spaříme 5 rajčat, oloupeme je a nakrájíme na kostičky, které odložíme do misky. Omyjeme petrželku s pažitkou, vodu setřepeme a bylinky drobně pokrájíme.
 - 
                                3
V pánvi rozehřejeme máslo, na něj dáme zbylá jablka pokrájená na kostičky a restujeme je 2 minuty. Pak přidáme rajčata, sůl, cukr, směs promícháme, zakryjeme pokličkou a dusíme 5-7 minut.
 - 
                                4
Když je maso měkké, vyjmeme je děrovanou naběračkou. Směs z pánve a zbylý vývar z masa přecedíme přes síto a prolisujeme uvařená jablka s rajčaty. Omáčku vrátíme do hrnce i s masem, dochutíme solí, posypeme bylinkami, čerstvě pomletým pepřem 4 barev, necháme přejít varem a podáváme.