Nákyp s kyselým zelím a treskou
Suroviny
- 400 g Brambory
 - 200 g Jablka
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 200 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 20 g Petržel - nať
 - 500 g Zelí kysané
 - 800 g Treska aljašská
 - 70 ml Olej slunečnicový
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 5 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 642 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 291 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 360.5 mg
 - Draslík 1354.5 mg
 - Vláknina 10392.8 mg
 - Vitamín A 10392.8 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 62 mg
 - Vitamín E 7.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli dozlatova osmahneme v pánvi na rozpáleném oleji. Jablka omyjeme a bez jádřinců nakrájíme na tenké proužky, které smícháme spolu s kyselým zelím. Omytou tresku také nakrájíme na pásky.
 - 
                                2
Pekáček vymažeme máslem a postupně skládáme vrstvu brambor, kyselého zelí, osmažené cibule a tresky. Rozšlehaná vejce smícháme se smetanou. Dochutíme solí, pepřem, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem, nakonec přidáme drobně nasekanou petrželovou nať a zalijeme povrch surovin v zapékací míse.
 - 
                                3
Vložíme do nahřáté trouby, kde při teplotě 200°C pečeme 20-25 minut.
 - 
                                4
Hotový, ještě teplý nákyp nakrájíme na úhledné porce. Pokládáme je na jednotlivé talíře a podáváme.