Albánská kachna s rýží
Suroviny
- 100 g Sádlo škvařené
 - 300 g Rýže dušená
 - 200 g Šunka uzená
 - 500 g Rajčata
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Solamyl
 - 6 ks Paprikové lusky čerstvé
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Kachna mražená
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1.5 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1.09 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1720 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 159 g
 - Sodík 535 mg
 - Bílkoviny 53 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 117.9 mg
 - Draslík 434.8 mg
 - Vláknina 4311.5 mg
 - Vitamín A 4311.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 81 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kachnu zbavíme konců křídel, očistíme, omyjeme, osušíme a osolíme.
 - 
                                2
V kastrolku na 1 lžíci oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme rýži a nakrájené uzené maso, osolíme, opepříme a nakonec mimo plotnu vmícháme vejce. Kachnu naplníme rýžovou směsí, zašijeme ji a na sádle, ve středně rozehřáté troubě, bez podlévání vodou 2.5 hodiny pečeme.
 - 
                                3
Papriky rozpůlíme na délku, zbavíme stopek a zrníček, vhodíme do vařící osolené vody, 5 minut povaříme a scedíme. Rajčata spaříme, oloupeme, překrojíme, vymačkáme, osolíme a podusíme na másle. Půlky paprik naplníme podušenými rajčaty, narovnáme je do zapékací misky, pokapeme 1 lžící oleje a 15 minut zapékáme. Hotové je posypeme nasekanou petrželkou.
 - 
                                4
Upečenou kachnu přendáme do jiné nádoby, tuk v pekáči vysmahneme, polovinu sádla slijeme do hrnku, šťávu zalijeme trochou vody a přivedeme do mírného varu. Nožem oškrábeme přípečky na stranách pekáče, na lžíci rozmícháme trochu vody s malým množstvím solamylu, chvilku povaříme a tím šťávu slabě zahustíme.
 - 
                                5
Z kachny odstraníme nitě a rozdělíme ji na porce, které položíme na talíř, přelijeme šťávou a obložíme zapečenými paprikami. Jinou přílohu nepodáváme.