Telecí polévka s kukuřičnou polentou
Suroviny
- 125 g Česnekové máslo
 - 200 g Celer bulvový
 - 150 g Kedlubna
 - 600 g Telecí maso přední
 - 500 g Telecí kosti
 - 80 g Kukuřičná krupice T 600
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Cibule
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 ks Petržel kořen
 - 2 ks Česnek
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 3 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 5 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 777 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 214 g
 - Sodík 925 mg
 - Bílkoviny 56 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 310.2 mg
 - Draslík 1291 mg
 - Vláknina 18964.7 mg
 - Vitamín A 18964.7 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 124.2 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve připravíme česnekové máslo: 125 g změklého másla promícháme v misce s 5 stroužky česneku, přidáme 2 špetky soli, 2 špetky bílého pepře a máslo dobře vymícháme.
 - 
                                2
Čerstvý tymián, oregano a petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
 - 
                                3
V hrnci na 3 lžicích česnekového másla zpěníme cibuli, pak k ní přisypeme 80 g kukuřičné krupice a za stálého míchání ji osmažíme dozlatova. Pak na polentu přilijeme 1 litr telecího čistého bujonu, když přijde k varu, přidáme pokrájené bylinky, dochutíme solí, špetkou muškátového oříšku, promícháme a podáváme.
 - 
                                4
Telecí masový bujon [27974]:
 - 
                                5
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
 - 
                                6
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
 - 
                                7
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
 - 
                                8
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
 - 
                                9
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.