Zapékané lilky
Suroviny
- 300 g Mozzarella
 - 25 g Sýr Parmezán
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 450 g Rajčata
 - 500 ml Omáčka bešamelová
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 4 ks Lilek
 - 1 ks Cibule
 - 4 stroužek Česnek
 - 4 plátek Šunka parmská
 - 6 dl Vývar zeleninový
 - 1.5 dl Víno bílé
 - 1 polévková lžíce Majoránka
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 4.27 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1019 kcal
 - Sacharidy 117 g
 - Tuky 50 g
 - Sodík 1156 mg
 - Bílkoviny 35 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 7 mg
 - Draslík 1344.1 mg
 - Vláknina 26121.5 mg
 - Vitamín A 26121.5 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 45.2 mg
 - Vitamín E 3.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve velké pánvi rozehřejeme olej, osmahneme na něm nakrájenou cibuli a rozetřený česnek. Přidáme konzervovaná a čerstvá rajčata, vývar, cukr, petrželku a citronovou šťávu. Necháme pod pokličkou dusit 15 minut, poté osolíme, opepříme a přilijeme víno.
 - 
                                2
Lilky nakrájíme podélně na tenké plátky. Přivedeme ve větším hrnci vodu k varu a plátky lilku povaříme 5 minut, poté je necháme okapat a osušit.
 - 
                                3
Polovinu rajčatové omáčky nalijeme do vymazané pečící mísy, přidáme polovinu uvařených lilků a pokapeme olejem. Posypeme polovinou mozzarelly, parmské šunky, majoránkou, bazalkou, solí a pepřem. Uděláme více vrstev a zalijeme bešamelovou omáčkou.
 - 
                                4
Posypeme parmezánem a v předehřáté troubě pečeme 40 minut při teplotě 190 stupňů.
 - 
                                5
Ihned podáváme.