Mleté telecí řízky v omáčce
Suroviny
- 600 g Telecí kýta
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 50 g Mouka pšeničná hladká
 - 50 g Sádlo vepřové škvařené
 - 40 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 300 ml Hovězí vývar základní
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 451 kcal
 - Sacharidy 10 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 410 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 201.3 mg
 - Draslík 627.4 mg
 - Vláknina 179.5 mg
 - Vitamín A 179.5 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.2 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso rozkrájíme na kostky a umeleme, petrželovou nať posekáme na jemno. V míse promícháme maso se solí, pepřem, natí, mletým muškátovým oříškem, vejcem, rozpuštěným máslem a smetanou. Vypracujeme kompaktní hmotu, ze které tvoříme placky. Obalujeme je v mouce a smažíme na sádle z obou stran do zlatova. Usmažené řízky vyjmeme a držíme na teple.
 - 
                                2
Do výpeku vmícháme zbývající mouku a za stálého míchání osmažíme. Poté zašleháme vývar a alespoň 10 minut za stálého míchání provaříme. Na závěr do omáčky vrátíme řízky a 5 minut na mírném plameni dusíme.