Vitello tonnato
Suroviny
- 750 g Telecí kýta
 - 10 g Pepř černý celý
 - 50 g Ančovička - filety
 - 90 g Tuňák ve vlastní šťávě
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Kapary
 - 2 ks Celer - nať
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 ks Hřebíček
 - 1.5 dl Olej olivový
 - 7 dl Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 702 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 221 g
 - Sodík 347 mg
 - Bílkoviny 52 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 338.9 mg
 - Draslík 831 mg
 - Vláknina 7250.5 mg
 - Vitamín A 7250.5 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.5 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce dáme telecí kýtu převázanou nití, přidáme bobkové listy, celý pepř, hřebíčky, cibuli, mrkev, celer a půl lžičky soli. Vše zalijeme dostatečným množstvím vody a přivedeme k varu. Z povrchu odebereme pěnu, zakryjeme hrnec pokličkou a vaříme maso hodinu. Poté necháme maso vystydnout a tekutinu procedíme.
 - 
                                2
Rozmačkáme si tuňáka se 4 plátky ančoviček, lžící oleje a kapary, přidáme žloutky a vše rozmixujeme v mixéru nahladko. Vznikne nám omáčka. Do omáčky přidáme citronovou šťávu a zašleháváme postupně olej. Osolíme a opepříme.
 - 
                                3
Telecí maso pokrájíme na plátky a narovnáme na mísu, aby se překrývaly. Přelijeme je omáčkou, mísu přikryjeme a necháme přes noc v lednici.
 - 
                                4
Podáváme vychlazené.