Hovězí vařený jazyk
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 250 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 10 g Petržel - nať
 - 5 g Bobkový list
 - 5 g Nové koření celé
 - 4 g Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Pepř bílý celý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 l Voda pitná
 - 1 l Vývar z hovězích kostí
 - 2 dl Víno bílé
 - 1.5 kg Hovězí jazyk
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 960 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 131 g
 - Sodík 915 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 291.7 mg
 - Draslík 1718.2 mg
 - Vláknina 6762.2 mg
 - Vitamín A 6762.2 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 48.9 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do tlakového hrnce vložíme jazyk, 1 ks cibule, nové koření, celý pepř, sůl, bobkový list, zalijeme vodou, hrnec uzavřeme a jazyk vaříme doměkka. Uvařený scedím, hned opláchneme pod studenou, vodou a z jazyku očistíme kůži, zas ho opláchneme a nakrájíme na porce.
 - 
                                2
Mrkev, petržel, celer očistíme, nastrouháme, cibuli oloupeme, nakrájíme na kostky, dáme na pánev s rozpáleným máslem a necháme ji zesklovatět, přidáme nastrouhanou mrkev, celer, petržel, zeleninu podusíme, zalijeme vínem, necháme ho vyvařit, přilijeme vývar, přivedeme k varu, vylijeme smetanu smíchanou s moukou a pod poklici povaříme asi tak 10 minut. Ještě horkou omáčku rozmixujeme, podle vlastni chutě přidáme sůl, pepř a citrónovou šťávu s nasekanou petrželovou natí, ještě zamícháme a podáváme.
 - 
                                3
Na talíř položíme porce jazyků a zalijeme připravenou omáčkou.