Krupicový svítek v mléce s vanilkovým krémem
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 120 g Pšeničná krupice
- 40 g Cukr krupice
- 40 g Cukr krupice
- 60 g Cukr krupice
- 10 g Mouka polohrubá
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.75 l Mléko plnotučné
- 0.125 l Mléko plnotučné
- 0.125 l Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 2263 kcal
- Sacharidy 290 g
- Tuky 92 g
- Sodík 425 mg
- Bílkoviny 73 g
- Uhlovodany 153 g
- Cholesterol 1616.8 mg
- Draslík 276.9 mg
- Vláknina 6796.8 mg
- Vitamín A 6796.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.8 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6237.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1V míse smícháme máslo se solí, poté přidáváme postupně cukr, citronovou kůru a žloutky a třeme cca 15 min. Po lžících vmícháme krupici, mléko a nakonec zlehka tuhý sníh ušlehaný z bílků. 
- 
                                2Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme moukou, vlijeme těsto a pečeme ve středně vyhřáté troubě. 
- 
                                3Necháme vychladnout a nakrájíme podélně na dílky. Ty vložíme do věší nádoby, zalijeme mlékem smíchaným s cukrem a vanilkou a na mírném ohni zahříváme, až se vsákne všechno mléko. 
- 
                                4Svítek upravíme na mísu a přelijeme krémem. 
- 
                                5Krém: 
- 
                                6Studené mléko vlijeme do hrnce, rozmícháme v něm cukr, žloutky, vanilku a ve vodní lázni za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        