Dort s višněmi a mandlemi
Suroviny
- 125 g Mandle
 - 200 g Máslo čerstvé
 - 42 g Višně
 - 250 g Mouka polohrubá
 - 200 g Cukr moučkový
 - 50 g Čokoláda hořká
 - 115 g Čokoláda na vaření
 - 180 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
 - 1 kávová lžička Vinný kámen
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Tresť rumová
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 481 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 48 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 118.3 mg
 - Draslík 144.7 mg
 - Vláknina 5544.3 mg
 - Vitamín A 5544.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.4 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V misce šlehacími metlami ušleháme máslo do pěny. K pěně potom přidáváme moučkový a vanilkový cukr, rumovou esenci a špetku soli. Rozklepneme vejce a postupně jedno po druhém přidáváme k pěně a zašleháváme. Do mísy připravíme mouku s práškem do pečiva a zamícháme je do máslové pěny.
 - 
                                2
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření a přilijeme do těsta. Umeleme mandle, přisypeme je a také zašleháme.
 - 
                                3
Nachystáme dortovou formu o průměru 26 centimetrů, vymažeme ji tukem, vysypeme moukou a nalijeme do ní těsto. Višně omyjeme, osušíme, vypeckujeme a rozvrstvíme na těsto tak, aby z každé strany zbyl asi 1 centimetr široký těstový okraj.
 - 
                                4
Předehřejeme troubu na 180 °C. Dort pečeme 45 minut. Vytáhneme hotový dort z trouby a posypeme zbylými 2 lžícemi moučkového cukru.
 - 
                                5
Připravíme krém: Do misky vlijeme smetanu, vložíme kukuřičný škrob, vinný kámen a šleháme, dokud není hustá a tuhá. Vzniklý krém vložíme do cukrářského sáčku a nastříkáme na dort. Nakonec nastrouháme hořkou čokoládu a dort s ní posypeme.