Muffiny s čokoládou a whisky
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 500 g Mouka polohrubá
 - 250 g Cukr moučkový
 - 50 g Čokoláda hořká
 - 150 g Čokoláda na vaření
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 0.5 kávová lžička Soda jedlá
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Cukr moučkový
 - 4 polévková lžíce Whisky
 - 3 polévková lžíce Whisky
 - 7 polévková lžíce Káva Espresso
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 474 kcal
 - Sacharidy 65 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 59 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 55 g
 - Cholesterol 73.8 mg
 - Draslík 95.6 mg
 - Vláknina 4848 mg
 - Vitamín A 4848 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na menší kousky si rozlámeme čokoládu do menšího hrnku a přidáme k ní změklé máslo. Vložíme do většího hrnku s vodou a ve vodní lázni za stálého míchání rozpouštíme.
 - 
                                2
V misce smícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva, moučkovým a vanilkovým cukrem a špetkou soli.
 - 
                                3
Do moučné směsi v míse rozklepneme 2 vejce, vlijeme 7 lžic silné kávy a 4 lžíce whisky. Přidáme ještě, ve vodní lázni rozpuštěnou, čokoládu s máslem. Kuchyňským hnětačem s metlami nastavenými na nejnižší rychlost hněteme dokud těsto není úplně hladké. Vsypeme ještě nastrouhanou hořkou čokoládu.
 - 
                                4
Formičky na muffiny vymažeme těstem. Předehřejeme si troubu na 190°C a pečeme muffiny 25 minut.
 - 
                                5
Vyndáme upečené muffiny z trouby a ještě 10 minut je necháme chladnout ve formičkách. Potom je vyklopíme a necháme úplně vychladnout.
 - 
                                6
Nachystáme si šlehačku. Ušleháme v hrnku smetanu a během šlehání do ní postupně po lžících přidáváme whisky, moučkový a vanilkový cukr. Šlehačku vložíme do cukrářského sáčku a nastříkáme na muffiny.